En flisebeklædt overflade – gulv eller væg – er en fantastisk overflade, som har mange gode egenskaber.

Et flisegulv er fx nemt at rengøre. Det er en egenskab, som vi værdsætter i dette klima. Prøv at tjekke vejret, og du finder hurtigt ud af, hvorfor et flisegulv kan være en fordel frem for andre materialer: Når det regner og sner, er det nemt at holde rent. Og i produktionslokaler i eksempelvis storkøkkener er flisegulve velegnede, også fordi den nemme rengøring af dem gør det muligt at holde hygiejnen på det niveau, det skal være, når der fremstilles fødevarer og middagsretter.

 

Husk at der er forskel på overflader

Hvis en flise eller klinke skal bruges til et gulv, er det vigtigt, at du sørger for at vælge en flise, der kan holde til det slid, der vil være. Der er stor forskel på, om en flise ligger på et gulv i en brusekabine, eller om den ligger i et produktionskøkken, hvor der er et rend af personale og leverandører fra tidlig morgen til sen aften.

Flisers slidstyrke opgøres på baggrund af en såkaldt PEI-test. Alt efter resultatet af testen placeres flisen på et af fem niveauer: PEI 1-5. PEI 1 er den mindst slidstærke overflade, mens PEI 5 er den mest holdbare overflade.

Fliser i PEI 1-kategorien bør kun bruges på vægge. Her er der ikke nogen særlig belastning af flisens overflade. Den skal kun kunne holdes effektivt ren og tåle almindelig vedligehold.

PEI 2-fliser kan bruges på gulve i områder, hvor der ikke er ret megen trafik. Det vil ofte være i badeværelser i private hjem, hvor trafikken er lille, og man ofte har bløde morgensutter på eller bare tæer.

PEI 3 kan tåle begrænset slid. Det vil også ofte være fliser i denne kategori, der bruges i private hjem. De kan tåle trafik med let, rent fodtøj, så det er ikke dem, man skal anbringe i bryggerset, og til brug ude i erhvervslivet – restauranter, køkkener og industribygninger – er de ikke stærke nok.

PEI 4 kan bruges over det hele i private hjem. PEI 5 er den kraftigste kategori, og disse fliser kan lægges overalt, både på private og offentlige arealer. Her er vi oppe i en kategori, der kan tåle at blive lagt på gulvet i en banegårdshal, hvor der er et konstant flow af mange mennesker i fodtøj, der kommer lige udefra.

Mekanisk test

PEI-testen er en enkel, mekanisk test, hvor man simpelthen måler, hvor mange omdrejninger med en roterende slibemaskine, flisens overflade kan holde til, før den bliver ødelagt. Testen foregår efter ISO 10545-3 standarden, så der er styr på de specifikationer, som den skal overholde.

Ved PEI 1-klassifikationen kan flisens glasur holde til 100-150 omdrejninger af slibemaskinen, og antallet af omdrejninger stiger op gennem skalaens trin, således at der ved PEI 5 bliver foretaget op til 12.000 omdrejninger med slibemaskinen.

Det er vigtigt at få valgt den rigtige kvalitet, når du vælger flise til dit gulv – det er ikke kun udseendet, der tæller. Det er vigtigt, at de kan holde til den brug, som de vil blive udsat for i det rum, hvor de lægges.